Seksualna edukacija

11 Jan, 2009

Kombinovana oralna kontracepcija

— Autor makans @ 21:15
Opis metoda
Tu spadaju sve uobičajene pilule. Svaka tableta sadrži dva hormona, estrogen (ženski polni hormon) i progestin (hormon žutog tela). Obično se koristi u ciklusima od 28 dana, što znači da se tablete koriste 21 dan i pravi 7 dana pauze; u tom periodu se javlja menstrualno krvarenje.Sa sledećim pakovanjem se počinje 8. dana. Umesto pauze, neki od preparata sadrže neaktivne tablete, što snižava rizik da će žena pogrešiti. Nekada se tablete piju i 22 ili 24 dana. Moguća je i upotreba u dužem periodu, bez pauza između pakovanja (čak u trajanju od 60 dana, izuzetno i duže). Kombinovanu hormonalnu kontracepciju moguće je koristiti i u formi flastera a postoji i u vidu injekcija i vaginalnih prstenova.

Mehanizam delovanja
Mehanizam delovanja se pre svega sastoji u blokiranju ovulacije, (što se postiže tako što „tuđ“ hormon šalje lažnu informaciju u centre mozga koji regulišu rad jajnika, tako da oni beleže drugačiju fazu menstrualnog ciklusa i ne šalju signal za ovulaciju).
Dodatni mehanizam, koji povećava sigurnost, jeste uticaj na sluz u kanalu grlića materice koja je lepljiva i samim tim neprohodna za spermatozoide.

Prednosti
Glavna prednost je pouzdanost i povoljni uticaji na zdravlje. Kombinovana hormonalna kontracepcija je pogodna je za većinu žena. Nije pogodna samo za zaboravne žene i za žene koje pate od određenih bolesti.
Povoljni zdravstveni uticaji kombinovane hormonalne kontracepcije podrazumevaju: uredan menstrualni ciklus, eliminisanje bolnih menstruacija, poboljšanje predmenstrualnog sindroma, izrazit pad rizika kasnijeg razvoja raka endometrijuma, raka jajnika (opadanje rizika sa cca 20% po godini upotrebe, pri čemu zaštita kako izgleda ostaje doživotno), kao i raka debelog creva i anusa i najverovatnije i pluća, izraziti pad rizika nastajanja cisti na jajnicima, snižavanje pojave tzv. fibrocističnih oboljenja dojke i fibroadenoma dojke, snižavanje pojave endometrioze, poboljšanje stanja akni i pojave maljavosti muškog tipa, nestanak bolova u karlici, snižavanje rizika od upale materice i jajovoda, snižavanje pojave anemije i osteoporoze. Kontraceptivne pilule se mogu koristiti u lečenju nekih ženskih i kožnih oboljenja, pre svega hirsutizma (preterane maljavosti), akni, sindroma policističnih jajnika, endometrioze, bolnih menstruacija, premenstrualnog sindroma. Koristi se i kao hormonalna supstitucija kod žena s nedostatkom ženskih polnih hormona.

Rizici
Zdravstveni rizici modernih preparata kombinovane hormonalne kontracepcije su minimalni, praktičan značaj danas ima samo blago povišen rizik od duboke venske tromboze (mnogo manje nego u trudnoćama).
Eventualno može da se pojavi mučnina, napetost u dojkama, smeđi sekret mimo menstruacije.
Retko može da se pojavi migrena ili tzv. holestatična hepatopatija (reguliše se posle prekidanja kontracepcije).
Moderna pilula ne utiče značajno na jetru (vršenje „testova jetre“ nije potrebno) i nema nikakav uticaj na razvoj ili pogoršanje stanja unutrašnjih vena (to je tipična zabluda).
Što se tiče uticaja na telesnu težinu, samo izuzetno se možemo složiti s time da kod posebno osetljivih žena pilula može da neznatno pojača apetit a stariji tipovi pilula mogu imati neznatno anaboličko dejstvo. Kombinovana hormonalna kontracepcija ne utiče na povećanje telesne težine – što je dovoljno pouzdano dokazano na osnovu čitavog niza naučnih studija. Prosečni porast telesne težine kod žena koje koriste pilulu je otprilike 0,5 kg godišnje, što je isto kao kod žena koje ne koriste pilulu. I broj žena koje su se naglo ugojile isti je u obe grupe. 

Kontraindikacije
Apsolutne kontraindikacije (tj. zdravstveno stanje koje ne dozvoljava upotrebu ovog metoda) jesu: lična anamneza duboke venske tromboze ili tromboembolija, ponavljana pojava duboke venske tromboze ili tromboembolije u porodici i istovremeno prisustvo povišene koagulacije krvi, akutno oboljenje jetre i hronična oboljenja jetre vezana s poremećajem funkcije jetre, nelečena ili uz lečenje nepromenjena hipertenzija, primarna plućna hipertenzija.
Relativne kontraindikacije: kada se planira operacija većeg obima, prisustvo više faktora koji utiču na povećanje rizika od duboke venske tromboze (ali ne i kod pojave površinskih unutrašnjih vena), kod ostalih oboljenja jetre (ali ne i Gilbertova hiperbilirubinemija), komplikovanog dijabetesa,vaskularne migrene, oboljenja srčanih zalistaka .

Podela preparata
Kombinovane kontraceptivne pilule mogu se podeliti na osnovu nekoliko kriterijuma:
Prema upotrebljenom estrogenu. Sve pilule trenutno registrovane u SCG sadrže isti estrogen (etinilestradiol-EE).*
Prema upotrebljenom progestinu. Upotrebljavani progestini su sintetički hormoni čije je glavno dejstvo jednako s dejstvom hormona žutog tela – progesterona. Najpraktičnije je njihovu podelu izvršiti prema tome da li poseduju zaostalu aktivnost androgena. Možemo ih podeliti u tri grupe.* 
• hormoni sa slabim androgenim dejstvom .
• hormoni s minimalnim androgenim dejstvom.
• hormoni koji blokiraju dejstvo androgena. Međi njima važno mesto ima progestin drospirenon, koji osim toga što do određene granice blokira dejstvo androgena, deluje antimineralokortikoidno. On blokira zadržavanje tečnosti koje se ponekad može pojaviti pri korišćenju kombinovane kontracepcije.
Prema količini hormona. Danas su doze hormona koje se nalaze u kontraceptivnim pilulama veoma niske, u opsegu 15–50 mikrograma estrogena. Većini žena odgovaraju preparati sa 20–35 mikrograma, koji se najčešće i najradije koriste.*
Prema ciklusu. Pilula je jednofazna, kada je sastav svih pilula isti. Ukoliko se tokom ciklusa odnos oba hormona menja, pilula je dvofazna (njena posebna varijanta je pilula kombifazna) ili trofazna. Motiv za uvođenje ovih tipova nalazi se u podržavanju hormonalnih promena menstrualnog ciklusa. U poslednje vreme je upotreba drugih preparata, osim jednofaznih, u opadanju. Nemaju nikave prednosti i ne može se uz njihovu upotrebu pomerati menstrualno krvarenje kao kod jednofaznih preparata.*

Napomena: Namenjeno lekarima i zdravstvenim radnicima.

Preparati koji su prisutni na našem tržištu:
1. Logest® ( 0.02 mg etinil-estradiol +0.075mg gestoden )
2. Mercilon® ( 0.02 mg etinil-estradiol +0.15mg desogestrel )
3. Yasmin® ( 0.03 mg etinil-estradiol +3mg drospirenon )
4. Jeanine® ( 0.03 mg etinil-estradiol +2mg dienogest )
5. Microgynon® ( 0.03 mg etinil-estradiol +0.15mg levonorgestrel ) 
6. Legravan® ( 0.03 mg etinil-estradiol +0.15mg levonorgestrel )
7. Cilest® ( 0.035 mg etinil-estradiol +0.25 mg norgestimat )
8. Diane 35® ( 0.035 mg etinil-estradiol +2 mg ciproteron-acetat )

Komentari

 1. E ovo je već nešto zanimljivije....

  Autor zlatiborac — 11 Jan 2009, 21:26

 2. @zlatiborac: rekla sam ti da ostaneš i sačekaš, da će biti stvarčica koje možda i ne znaš :)

  Autor makans — 11 Jan 2009, 21:42

 3. Uf... ovo kao da sam došla na posao...
  bež...bež... AnaM

  Autor AnaM — 11 Jan 2009, 21:44


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu