Seksualna edukacija

Nehormonska kontracepcija - Intrauterini uložak

— Autor makans @ 14:31
Opis
Kod ovog kontraceptivnog metoda koristi se dejstvo uložaka različitih oblika koji se uvode u matericu. Moderni ulošci su obično dopunjeni bakarnom žičicom. Ulošci se u matericu uvode ambulantno bez anestezije. Radi lakšeg odstranjivanja iz materice većina njih je snabdevena vlaknima koja posle uvođenja vire iz kanala grlića materice u vaginu i ne mogu se videti spolja.

Mehanizam delovanja
Osnovni mehanizam delovanja intrauterinih uložaka sastoji se u tome što u materici deluju kao strano telo, privlače veliku količinu belih krvnih zrnaca i ona napadaju spermatozoide koji napreduju kroz matericu nagore. Ovaj efekat pojačan je prisustvom bakarne žičice; oslobođeni bakar toksično deluje na spermatozoide i istovremeno ih blokira na putu kroz polne organe. Intrauterini ulošci obično se ugrađuju na najviše pet godina, zatim se preporučuje da se oni promene, što se može učiniti prilikom jedne seanse.
 
Prednosti
Glavna prednost uloška s bakrom je jednostavnija upotreba, a zatim i njihova cena koja je najniža u odnosu na sva ostala moderna kontraceptivna sredstva. Zdravstvene prednosti ne poseduju, uz jedan iznenađujući izuzetak - danas je već vrlo verovatno da snižavaju rizik od kasnijeg razvoja raka endometrijuma. 

Rizici
Nemedikamentni ulošci i ulošci s bakrom pojačavaju neznatno dužinu i intenzitet menstrualnog krvarenja. 
Glavni nedostatak uloška je u tome što ne poseduje neke od pogodnosti hormonalnih metoda. Ne štiti od tumora i cisti jajnika, ne štiti od upala unutrašnjih polnih organa . Zaštita od vanmaterične trudnoće je manja nego zaštita od normalne intrauterine trudnoće.Pojava ovih nepovoljnosti ne važi za hormonalno aktivne uloške, koji rizik od obe pojave snižavaju, isto kao i gestagena kontracepcija. Među nepovoljnosti uložaka neophodno je uvrstiti i to da može da dođe, mada retko, do povreda materice prilikom njihovog uvođenja ili odstranjivanja, i što izuzetno mogu iz materice da ispadnu (što eventualno žena ne mora ni da primeti). Po isteku pet godina preporučuje se da se uložak zameni.

Kontraindikacije
Apsolutne kontraindikacije, tj. stanje kada se intrauterina kontracepcija isključuje, predstavljaju samo neobjašnjivo krvarenje iz materice i urođene mane materice. Praktično se tu ubrajaju i stanja prilikom kojih je za uvođenje uloška bila neophodna narkoza (zatvoren grlić materice). Ulošci koji sadrže bakar, osim toga, ne mogu da se ugrađuju ženama s Vilsonovom bolešću i ženama koje su alergične na bakar.
Relativne kontraindikacije (tj. stanja kada je neophodna pojačana opreznost) su: hronične ili ponovljene infekcije materice i jajovoda, promiskuitet, veliki miomi materice, neobjašnjivi bolovi u karlici, imunosupresivno lečenje. Kod uložaka koji sadrže bakar tu se dodaje i jako, često ili bolno menstrualno krvarenje, ranija vanmaterična trudnoća, poremećaji koagulacije krvi sa pojačanim krvarenjem, ozbiljna anemija. 

Podela preparata
Intrauterini ulošci mogu da budu inertni, bez daljih biološki dejstvujućih materija . Ovi ulošci imaju veoma različite oblike. Novu generaciju predstavljaju ulošci s bakarnom žičicom čija je površina obično 375-380 mm2. Većinom su oblika koji više-manje podseća na slovo T. Postoje i zlatni i srebrni ulošci, skuplji su i nemaju nikakvih prednosti.


Nehormonska kontracepcija - ženska barijera

— Autor makans @ 14:22

Opis
Ulošci raznog oblika, ugrađeni u vaginu s ciljem da se stvori mehanička prepreka spermi na putu u matericu. Uobičajeno se kombinuju s hemijskom kontracepcijom, što značajno povećava njihovu pouzdanost.
- Tradicionalni predstavnik je dijafragma (vaginalni pesarijum), gumena kapica koja po ivicama ima metalnu oprugicu. Postavlja se duboko u vaginu tako da se naslanja ( i zatvara) grlić materice. Proizvode se u raznim veličinama (50-105 mm u prečniku), među kojima lekar mora da izabere pravi posle merenja vagine posebnim kalibracionim prstenovima.
- Ostali metodi kontraceptivne barijere (cervikalna kapica, fermidom, vaginalni sunđer koji sadrži nonoxynol-9 i kombinacija su mehaničke i hemijske barijere) nisu toliko popularni kao dijafragma. 

Mehanizam delovanja
Mehanizam delovanja sastoji se u stvaranju mehaničke prepreke spermatozoidima.

Prednosti
Metodi imaju malo prednosti. Neki ne zahtevaju lekarski pregled i lekarski recept. Do izvesne mere snižavaju rizik od infekcija koje se prenose polnim putem.

Rizici
Ovi metodi su takoreći bez zdravstvenih rizika. Kod žena koje koriste dijafragmu ukazano je na neznatnu pojavu upale mokraćnih puteva. Kod dugog ostajanja u vagini mogu da izazovu pojavu sekreta. Glavni nedostatak tih metoda je izvesna neudobnost i mala pouzdanost. Kombinovanje s hemijskim metodama je najpoželjnije, ali ni u tom slučaju ne dostižu pouzdanost hormonalnih ili intrauterinih kontracepcija.

Kontraindikacije
S izuzetkom anatomskih posebnosti koje ne dozvoljavaju ugradnju, ili alergija, metodi nemaju nikakvu kontraindikaciju.

Podela preparata
Dijafragma (vaginalni pesarijum) postavlja se u vaginu ispred grlića materice.
Cervikalna kapica (cervikalni pesarijum) prislanja se direktno na grlića materice.
Femidom popunjava svojom površinom čitavu vaginu, i viri iz ženskih polnih organa.
Sunđer je kombinovan metod barijere i hemijske kontracepcije.


Nehormonska kontracepcija

— Autor makans @ 14:17
Žene koje ne mogu ili ne žele da koriste hormonske metode kontracepcije imaju alternativu.

Postoje metodi u kojima se barijera (mehanička ili hemijska ) postavlja u vaginu da bi sprečila prolazak spermatozoida do materice. Tu spadaju dijafragma i cervikalna kapica , spermicidi i ženski kondom . 

Intrauterini uložak (takođe poznat kao spirala ) postavlja doktor u šupljinu materice.
Prirodne metode uključuju temperaturni metod, kalendarski metod, metod cervikalnog mukusa (ovulacioni metod) i simptotermalni metod. Osnovna ideja prirodnih metoda je da identifikuje plodne i neplodne dane menstrualnog ciklusa samo-posmatranjem. Za sve prirodne metode, žena mora voditi evidenciju o svojim observacijama i da ih interpretira na pravilan način. Razvijen je kontraceptivni kompjuter da bi se pojednostavio ovaj proces. 

Dojenje pruža kontraceptivnu zaštitu samo na određeno vreme. 

Sterilizacija je opcija samo kada ste potpuno sigurni da ne želite da imate više dece. 
Muškarci takođe mogu da preuzmu odgovornost za kontracepciju. Metode muške kontracepcije uključuju vazektomiju (sterilizaciju ), kondom i coitus interruptus ( prekinut snošaj ).

Prekidanje započete trudnoće (abortus) ne smatra se kontraceptivnim metodom.Powered by blog.co.yu